img_20161205_155602Από την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016 και κάθε Πέμπτη 11:00 με 12:00 ξεκινούν οι ζωντανές εκπομπές των σχολείων που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Κάνω ραδιόφωνο στο European School Radio” οι οποίες θα μεταδίδονται απευθείας από το στούντιο του Τομέα Ηλεκτρονικής του ΑΤΕΙΘ .

Κάθε εβδομάδα ένα διαφορετικό σχολείο, στα πλαίσια του προγράμματος, επισκέπτεται το στούντιο και μεταδίδει την εκπομπή που έχει προετοιμάσει με τη βοήθεια του μέντορα-δημοσιογράφο που έχει αναλάβει την ραδιοφωνική ομάδα.

Το πρόγραμμα των εκπομπών είναι το εξής:

 

Ημερομηνία
Σχολείο
Αντικείμενο εκπομπής- Τίτλος
Υπεύθυνος/η εκπαιδευτικός
Θεματική εκπομπής
Περιγραφή
08/12/20161o ΓΕΛ ΝΕΑΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣΤα πάντα για τη μουσικήΤΣΑΚΜΑΚΗ ΕΛΕΝΗΕνημέρωση- Νέα των μαθητών, Ψυχαγωγική εκπομπή, Κοινωνικά θέματαΗ εκπομπή μας μιλάει για διάφορα είδη μουσικής, νέα, μουσικά ακούσματα των μαθητών.
15/12/2016TEE EA KATEΡΙΝΗΣΟ ήχος των σχολικών εκπλήξεωνΑλεξάνδρα ΟυσταπασίδουΨυχαγωγική εκπομπή, Κοινωνικά θέματα, Πολιτιστικά θέματαΗ ζωή στο ΤΕΕ ΕΑ Κατερίνης είναι μία διαρκής περιπέτεια. Μουσική, ταινίες στον κινηματογράφο, αθλητισμός στο full, θεατρικό παιχνίδι, outdoor δραστηριότητες, gourmet μαγειρικές, παιχνίδια στη φύση, λαχανικά στο θερμοκήπιο, συγγραφείς σε otherside καλλιτεχνικά δρώμενα, σχολικές γιορτές και θεατρικές παραστάσεις, φωτογραφίες και βίντεο σε top website εφημερίδα, μουσικές ιστορίες και παραμύθια, γλωσσικά παιχνίδια, εκπαιδευτικές επισκέψεις, με όχημα τη μοναδικότητα και τη διαφορετικότητα, από το πιο special σχολείο πανελλαδικά. Η επανάσταση του αυτονόητου. Στον πλανήτη Δία, λίγο κάτω από τον Όλυμπο, πρώτα ζούμε, μετά γράφουμε και τώρα για πρώτη φορά τα λέμε στο ραδιόφωνο, γιατί ο ήχος των σχολικών εκπλήξεων του ΤΕΕ ΕΑ Κατερίνης είναι διαφορετικός και αξίζει ν’ ακουστεί παντού.
22/12/20161ο Δημοτικό Σχολείο ΛαγκαδάΤο φαϊ μου- Η ζωή μουΜιχαλούδη ΧρύσαΥγείαΗ ραδιοφωνική ομάδα θα παρουσιάσει τη θρεπτική αξία των τροφών για την απόκτηση σωστών διατροφικών συνηθειών. Θα αναφερθούν στην υψηλή διατροφική αξία των γευμάτων και την απόκτηση κριτικής στάσης απέναντι στις διατροφικές συνήθειες.
19/01/2017ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΥΟΣΜΟΥclass radioΓΑΓΑΤΣΗ ΕΛΕΝΗΕπιστήμη- Τεχνολογία, Πολιτιστικά θέματα Το Class radio είναι μία ομάδα μαθητών που αγαπούν το ραδιόφωνο. Όταν λοιπόν οι μαθητές παίρνουν τα μικρόφωνα, ασχολούνται με τα αγαπημένα τους θέματα: την τεχνολογία και την μουσική. Τεχνολογία γιατί η ζωή μας γίνεται καλύτερη με αυτή και μουσική γιατί η ζωή μας γίνεται ομορφότερη με αυτή. Ας ακούσουμε λοιπόν τι έχουν να μας πουν;
26/01/2017ΓΕΛ ΠΕΥΚΩΝΝέοι και Μέσα Κοινωνικής ΔικτύωσηςΔΕΛΗΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ, ΠΕΤΡΟΤΣΑΤΟΥ ΛΟΥΚΙΑΚοινωνικά θέματαΟι γονείς ανησυχούν, οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν τα προβλήματα, οι ειδικοί τονίζουν τους κινδύνους, όμως οι νέοι είναι κολλημένοι σε ένα κινητό τηλέφωνο, σε έναν υπολογιστή, σε ένα ipad,... με τις ώρες σε απευθείας σύνδεση, στέλνοντας μηνύματα, κάνοντας δημοσιεύσεις, επικοινωνώντας μέσω μιας οθόνης, συζητώντας σε έναν μη πραγματικό χρόνο. Τελικά, ποια είναι η επίδραση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στη ζωή των νέων; Εύκολος τρόπος επικοινωνίας, άμεση πρόσβαση στην πληροφορία και τη γνώση, διεύρυνση των στενών ορίων του χώρου και του χρόνου, ψυχαγωγία; Ή εξάρτηση και τροχοπέδη στην ολόπλευρη ανάπτυξη τους, εμπόδιο στην άμεση επικοινωνία και την ανάπτυξη της φιλίας, κίνδυνος για την κοινωνικοποίηση, πηγή μείωσης της αυτοεκτίμησης και αύξησης του άγχους, αρνητικός παράγοντας για τη σχολική επίδοση, εκφοβισμός, εκμετάλλευση;
02/02/20172ο ΓΕΛ ΕΧΕΔΩΡΟΥ και ΕΕΕΕΚ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ6πλευρο- ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥΕνημέρωση- Νέα των μαθητών, Ψυχαγωγική εκπομπή, Κοινωνικά θέματαΠέντε κορίτσια σχολιάζουν θέματα που ενδιαφέρουν τους εφήβους και ψυχαγωγούν
ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΕΥΔΟΞΙΑΚοινωνικά θέματαΟΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΑΜΕΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΒΙΩΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΟΠΩΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ
09/02/20176ο ΓΕΛ ΚΑΒΑΛΑΣΜΕΡΕΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΚοινωνικά θέματα, Πολιτιστικά θέματαΠαρουσίαση του σχολείου μας, αναφορά στην 13η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια ημέρα ραδιοφώνου, ιστορική αναδρομή του ραδιοφώνου , ιστορικές εκπομπές, ιντερνετικό ραδιόφωνο, αναφορά στην 9η Φεβρουαρίου ημέρα αφιερωμένη στην ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.
16/02/2017ΓΕΛ ΝΕΑΣ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣTeen Action RadioΚουτσουρέλης ΑντώνιοςΨυχαγωγική εκπομπήΤα παιδιά της Ευκαρπίας συνθέτουν και δημιουργούν.
Παρουσιάζουν θέματα που τους ενδιαφέρουν από την καθημερινότητά τους, το σχολείο τον κόσμο της τηλεόρασης και ντύνουν μουσικά την εκπομπή τους με τραγούδια της αρεσκείας τους.
Μια εκπομπή με χιούμορ, νέα και πολλή μουσική από παιδιά με διάθεση και αγάπη για το ραδιόφωνο.
21/02/20171ο ΓΕΛ ΕΧΕΔΩΡΟΥΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣΠεριβάλλον- Οικολογία Διεθνή και εθνικά μονοπάτια και η σημασία τους
Πεζοπορία (γενικά, κατηγορίες, βαθμοί δυσκολίας)
Εξοπλισμός πεζοπορίας
Προσανατολισμός με στοιχεία της φύσης
Πρώτες βοήθειες
Οικοτουρισμός
Δάσος, εθνικοί δρυμοί, εθελοντική εργασία
Η ανθρώπινη δραστηριότητα και οι αλλοιώσεις που μπορεί να επιφέρει στο περιβάλλον
Μονοπάτια της Θεσ/νίκης
23/02/20174ο Γ.Ε.Λ. ΕΥΟΣΜΟΥΕνημέρωση για την ταινία:«Τ΄όνειρο του παιδιού»ΧΑΤΖΗΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΠολιτιστικά θέματαΕνημέρωση για την ταινία που προσπαθούν να υλοποιήσουν οι μαθητές του 4ου ΓΕΛ ΕΥΟΣΜΟΥ, βασισμένη στο βιβλίο της κυρίας Καραμάνου Εύας "Μια καρδιά για δύο". Γυρίστηκε στα πλαίσια της γνωστοποίησης της παρουσίασής της , θέλουν να δημιουργήσουν μια εκπομπή, στην οποία θα δώσουν μια μικρή "γεύση" της δουλειάς τους,
28/02/2017ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝgel-eye radioΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΛΑΚΟΥΔΗΣΕνημέρωση- Νέα των μαθητών, Αθλητικό ρεπορτάζ, Ψυχαγωγική εκπομπήΣτα πλαίσια του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας (project) θα θέλαμε να πραγματοποιήσουμε μία εκπομπή, κατά τη διάρκεια της οποίας θα μιλήσουμε για θέματα της σχολικής μας κοινότητας, για αθλητισμό και θα παίξουμε μουσική.
02/03/20179o Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης"Μια Νότα ταξιδεύει....." ΡΟΥΜΚΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ-ΓΑΡΑΝΤΖΙΩΤΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗΠολιτιστικά θέματαΜια νότα ταξιδεύει….. και αναζητά τον αγαπημένο της συνθέτη στο ελληνικό μουσικό πεντάγραμμο. Εκεί, παρέα με τις νότες του δημιουργού της θα μας πει την ιστορία του μέσα από στίχους, μελωδίες και ρυθμούς που καθόρισαν μουσικές στιγμές, κατέγραψαν μνήμες, και σφράγισαν μια πλευρά της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού.
Οι μαθητές θα έρθουν σ 'επαφή:
1. Με το μουσικό έργο του συνθέτη
2. Την ιστορία των στίχων
3. Μη μελωδία και τη σύνθεση
4. Με την προσωπικότητά του
5. Το εκάστοτε περικείμενο (κοινωνικό-πολιτιστικό-πολιτισμικό γίγνεσθαι) της εποχής του δημιουργικού του έργου.
6. Με την πολιτιστική παρακαταθήκη του μουσικού έργου του δημιουργού
σε επαφή με τον ίδιο στη διάρκεια του αφιερώματος ή με τηλεφωνική ή διαδικτυακή επικοινωνία μαζί του εάν αυτό είναι εφικτό.
Προτεινόμενοι μουσικοσυνθέτες από τους μαθητές μέχρι στιγμής είναι: (Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Μίμης Πλέσσας, Σταμάτης Kραουνάκης, Γιάννης Μαρκόπουλος Χάρις Αλεξίου, Σωκράτης Μάλαμας, Βασίλης Τσιτσάνης, Βασίλης Παπακωνσταντίνου , Παπάζογλου Νίκος, Ευανθία Ρεμπούτσικα). Η επιλογή δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη.
07/03/20173ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣΚουβεντιάζοντας παρέα ...Ευσεβία ΧαλβατζήΚοινωνικά θέματαΟι μαθητές χρησιμοποιώντας την τεχνική της Stand up Comedy θα αναφερθούν σε προβληματισμούς, ανησυχίες και όνειρα που αφορούν στην ηλικία τους σε σχέση με μείζονα κοινωνικά προβλήματα της σύγχρονης εποχής, την οικονομική κρίση, την ανεργία, τις δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις
09/03/20175ο ΓΕΛ ΣΕΡΡΩΝMουσικές του κόσμουΓιάτσιου Μαρία, Πεταλίδου Μαρία, Κόρακας Γεώργιος, Τσιπλάκη ΕλήνηΤέχνες- Ιστορία Παρουσιάζονται μουσικά ρεύματα και τάσεις από διαφορετικά μέρη του κόσμου και συνδέονται με στοιχεία πολιτιστικά της κάθε περιοχής.
23/03/2017ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΤΑΣThe ARTisansΓΕΩΡΓΙΑ ΜΠΑΡΚΑΨυχαγωγική εκπομπήΗ εκπομπή περιλαμβάνει τραγούδια από ταινίες και θέατρο. Επίσης νέα από τις δράσεις του Μουσικού Σχολείου 'Αρτας.
30/03/20173ο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου-ΚορδελιούΤραγούδια-ΤαξιδιώτεςΒασιλείου ΛουίζαΠολιτιστικά θέματαΜία μουσική εκπομπή για τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών, τα οποία έχουν ερμηνευτεί από διάσημους ξένους ερμηνευτές, δηλώνοντας έτσι την παγκοσμιότητα της μουσικής. Τα παιδιά θα αναφερθούν στα βιογραφικά στοιχεία όλων των συντελεστών των τραγουδιών , καθώς και στο πλαίσιο της εκάστοτε εποχής.
06/04/20172ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣΗ μουσική μαςΧριστίνα ΚαραμούλαΠολιτιστικά θέματαΟΙ μαθητές του σχολείου μας θα παρουσιάσουν ιστορικά στοιχεία της μουσικής του τόπου μας και φυσικά τα αντίστοιχα μουσικά κομμάτια.
27/04/2017Δημοτικό Σχολείο ΕξοχήςΌλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοιΔέσποινα ΚουλουμπούΚοινωνικά θέματαΤο θέμα της εκπομπής είναι η διαφορετικότητα. Ένα θέμα που συζητήθηκε, συζητιέται και θα συνεχίζει να συζητιέται και θα είναι πάντα επίκαιρο. Είναι επίσης ένα θέμα που απασχολεί πολύ τα παιδιά στο σχολείο. Άλλα γιατί δέχονται επιθέσεις και βιώνουν ρατσισμό επειδή είναι διαφορετικά κι άλλα γιατί επιτίθενται και εκδηλώνουν ρατσιστικές τάσεις προς τους συμμαθητές τους. Και εδώ μπαίνουν πολλά ερωτήματα. Είναι κακό να είσαι διαφορετικός ή μήπως είναι ευλογία; Πώς θα ήταν ο κόσμος μας αν ήμασταν όλοι ίδιοι; Η ποικιλία στη φύση δεν δίνει αυτό το εξαίσιο γήινο περιβάλλον; Η ποικιλία στους ανθρώπους δεν κάνει τον κόσμο μας πιο ενδιαφέροντα; κλπ.
04/05/2017ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΕΝΤΙΝΑΣ"ΛΕΣ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΧΘΕΣ"ΣΥΡΜΩ ΚΑΡΑΦΕΡΗΤέχνες- ΙστορίαΤο περιεχόμενο της εκπομπής μας θα είναι η συνοπτική παρουσίαση του 20ου αιώνα στην Ελλάδα, μέσα από το καινοτόμο πολιτιστικό πρόγραμμα των μαθητών μας με τίτλο
«Λες και ήταν χθες..»
Στόχος μας είναι να αναζητήσουμε τα αποτυπώματα των πολιτικών και οικονομικών γεγονότων στην καθημερινή ζωή και την κοινωνική και καλλιτεχνική έκφραση των ανθρώπων.
Μουσική, χορός, κινηματογράφος, θέατρο, ποίηση, πεζογραφία, αθλητισμός, αρχιτεκτονική, τεχνολογία ,διαφήμιση, μόδα. Όλα συνυπάρχουν και δημιουργούν την ιστορία ή δημιουργούνται απ’ αυτήν. Ποιος μπορεί να πει με βεβαιότητα;
Μέσα από ένα σύντομο ιστορικό περίγραμμα των δεκαετιών 1920-2000 θα προσπαθήσουμε να παρακολουθήσουμε τη διαδρομή της σκέψης, της έκφρασης και της καθημερινότητας των Ελλήνων.

11/05/20171ο Δημοτικό Σχολείο Κορδελιού ΘεσσαλονίκηςΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣΔελιανίδη ΜαρίναΕπιστήμη- ΤεχνολογίαΡαδιοφονικές εκπομπές με θέματα όπως:
• Ο ρόλος της τεχνολογίας στην καθημερινότητα του μαθητή
• Η συνεισφορά της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία
• Η χρησιμότητα εφαρμογών πληροφορικής στην εκμάθηση διδακτικών αντικειμένων
• Συνεντεύξεις εκπαιδευτικών και μαθητών
• Συγκριτική αξιολόγηση τρόπων διδασκαλίας με και χωρίς την χρήση τεχνολογίας από την πλευρά των εκπαιδευτικών και από την πλευρά των μαθητών
• Προτάσεις αξιοποίησης της τεχνολογίας και των εκπαιδευτικών εφαρμογών για καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα
Οι στόχοι είναι οι μαθητές:
• να αποκτήσουν γνώσεις ορθής χρήσης τεχνολογίας στην καθημερινότητά τους
• να γνωρίσουν και να αξιοποιήσουν τις εκπαιδευτικές εφαρμογές οι οποίες συμβάλλουν στην κατανόηση εκπαιδευτικών αντικειμένων
• να αποκτήσουν δεξιότητες έρευνας ακολουθώντας τους κανόνες περί πνευματικών δικαιωμάτων
• να αποκομίσουν ικανότητες σύνταξης και αφήγησης κειμένων
• να είναι σε θέση να χρησιμοποιούσουν της κατάλληλες εφαρμογές πληροφορικής για την ανάλυση δεδομένων, την επεξεργασία κειμένου και ήχου, την παρουσίαση των εργασιών τους σε ψηφιακή μορφή

18/05/20174ο Δημοτικό Σχολείο ΘέρμηςΣεργιάνι στις εβραϊκές γειτονιές του χθες, του σήμερα και του αύριοΚατερίνα ΤσίταΠολιτιστικά θέματαΣεργιάνι στις εβραϊκές γειτονιές του χθες, του σήμερα και του αύριο
25/05/2017Δημοτικό Σχολείο Νέου Σουλίου ΣερρώνTEACHERS4EUROPE: "ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ"ΑΒΑΤΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΕνημέρωση- Νέα των μαθητών, Πολιτιστικά θέματα"Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄τάξης του σχολείου μας συμμετέχουν στην υλοποίηση ενός καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο ""Teachers4Europe"" το οποίο διοργανώνεται από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπήςστην Ελλάδα σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και το Πανεπιστήμιο Πειραιά.
Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει θέμα: ""Έλληνες περιηγητές στην Ευρώπη"" (Greek travelers in Εurope) οι μαθητές και οι μαθήτριες υλοποιούν μια σειρά από βιωματικές δράσεις και εργασίες οι οποίες έχουν σαν στόχο τον εμπλουτισμό των γνώσεων και των εμπειριών σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει εγκριθεί από τη Διεύθυνση και το Σύλλογο Διδασκόντων του Σχολείου μας και συντονιστής έχει οριστεί ο κ. Αβατάγγελος Παναγιώτης. "

 

Στην περίπτωση που δεν καταφέρετε να ακούσετε κάποια εκπομπή ζωντανά, θα υπάρχει δυνατότητα να την ακούσετε από το ιστορικό εκπομπών του European School Radio (http://europeanschoolradio.eu/podcast)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *