Ποιοι είμαστε

Ποιοι είμαστε

Το European School Radio – Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο συντονίζεται από την Επιστημονική Εταιρία “Διαθεματικό, Διαπολιτισμικό Ραδιόφωνο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας με τον διακριτικό τίτλο European School Radio, Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο” (http://esradiosociety.eu/), η οποία αποτελεί τη μετεξέλιξη και ανάπτυξη της δράσης European School Radio.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αποτελείται από τους ιδρυτές και συντονιστές του Μαθητικού Ραδιοφώνου. Ωστόσο, ανανεώνεται και ενδυναμώνεται με την ένταξη νέων μελών από την επιστημονική και ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα για την αποτελεσματική ανάπτυξη και διεύρυνση του Μαθητικού Ραδιοφώνου, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Ο σκοπός της ίδρυσης της Εταιρείας είναι η αναγκαιότητα ύπαρξης νομικού προσώπου για την εκπροσώπηση των εθελοντών συντονιστών εκπαιδευτικών σε θεσμικό επίπεδο, για τη διευκόλυνση συνεργασιών με φορείς εντός της εκπαίδευσης, για οργάνωση επιμορφώσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων.

Το ιστορικό

Το “European School Radio“ αποτελεί τη μετονομασία και διεύρυνση του “Ράδιο Εκάλη” που λειτουργεί για δύο έτη (2008-2010) υπό τον συντονισμό του Γυμνασίου Εκάλης, στα πλαίσια του Δικτύου Σχολικής Καινοτομίας. Το “Ράδιο Εκάλη” εκπέμπει ηχογραφημένα κάποια ραδιοφωνικά μηνύματα των σχολείων που εκφωνούνται από τους μαθητές. Από το 2009 στην ομάδα μπαίνει και το Γυμνάσιο – Λύκειο Καμπάνη Κιλκίς δια των εκπαιδευτικών που αποτελούν την Ιδρυτική Ομάδα του European School Radio.
Η ιδρυτική ομάδα αποτελείται από τον Νικόλαο Γιαγκούλη (ΠΕ19) και τον Αναγνώστη Γενιτζέ (ΠΕ19).
Στα πρώτα του βήματα εισέρχονται και οι: Παναγιώτα Σιάνου-Χατζηκαμάρη (ΠΕ17) και ο Αναστάσιος Βαφειάδης (ΠΕ04.02).
Έργο του, από την αρχή, είναι να προωθεί τη δράση, να οργανώνει και να συντονίζει τις δραστηριότητες των ομάδων του μαθητικού ραδιοφώνου, καθώς και να φροντίζει για την ανάπτυξη και βελτίωσή της.

To 2010-11 αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τον συντονισμό και την οργάνωση των δραστηριοτήτων για το ανανεωμένο ραδιόφωνο. Η μετάδοση γίνεται με streaming μέσω του ΠΣΔ. Δημιουργείται πρόγραμμα εκπομπών, οι μαθητές κάνουν ζωντανές μεταδόσεις. Παράλληλα, γίνεται σχεδιασμός για τη διεύρυνση του σχολικού ραδιοφώνου.

Το 2011-12 η Ιδρυτική Ομάδα απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στα σχολεία της χώρας, δια των εκπαιδευτικών τους, ώστε να συμμετέχουν οι μαθητικές ραδιοφωνικές ομάδες με δικές τους παραγωγές στο πρόγραμμα. Το ραδιόφωνο αποκτά νέα μορφή μέσω του ΠΣΔ, σχεδιάζεται και υλοποιείται το blog του ραδιοφώνου, στο οποίο γίνονται συντάκτες όλα τα συμμετέχοντα σχολεία ανά έτος για να κάνουν αναρτήσεις και να προωθούν τις εκπομπές τους. Η απήχηση που έχει στην εκπαιδευτική κοινότητα δημιουργεί νέες απαιτήσεις για ιστοσελίδα.

Από το 2012 και στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius συμμετέχουν στο καθημερινό του πρόγραμμα σχολεία από 8 χώρες. Επίσης, στο European School Radio φιλοξενούνται εκπομπές από eTwinning ευρωπαϊκά προγράμματα που συμμετέχουν ή συντονίζουν σχολεία του ραδιοφώνου.

Το 2013-14 συντονιστικό σχολείο της δράσης στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων είναι το Δ.Σ. Καλαβρύτων, με εκπαιδευτικό- υπεύθυνη για το Πρόγραμμα την Ευτυχία Τούλιου (ΠΕ70). Τα σχολεία που δημιουργούν ραδιοφωνικές εκπομπές είναι οι εξωτερικοί συνεργάτες, στα πλαίσια του Προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων του 12/θ Δημοτικού Σχολείου Καλαβρύτων.

Το 2013 ξεκινά η συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη που παρέχει στο Μαθητικό Ραδιόφωνο ο καθηγητής κ. Διαμαντάρας Κωνσταντίνος.

Στις 25-11-2013 συστήνεται η Επιστημονική Εταιρεία και συνδιοργανώνει με την Περιφερειακή Διεύθυνση ΠΕ & ΔΕ Δυτικής Ελλάδας, το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων και τον Σχολικό Σύμβουλο 9ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Αχαΐας το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου στα Καλάβρυτα.

Το 2014-15 δεν υπάρχει πλέον συντονιστικό σχολείο, αλλά αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τον συντονισμό του ραδιοφώνου η Εταιρεία.

Στις 03-04-2015 συνδιοργανώνεται με την Εκπαιδευτική Τηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου στη Θεσσαλονίκη  και ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ραδιοφωνικού Μηνύματος “Κάν’ το ν’ ακουστεί”.

Το 2015-16 η Εταιρεία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για οργάνωση επιμορφωτικών εκδηλώσεων (ημερίδες, σεμινάρια, διαγωνισμός, φεστιβάλ) και εκπαιδευτικών προγραμμάτων (ΑΤΕΙ-Θ).

Στις 05-12-2016 συνδιοργανώνεται με το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου την Πανελλήνια Ημερίδα Εκπαιδευτικών με τίτλο: “Καλλιεργώντας το δικαίωμα των μαθητών στην ελευθερία του λόγου μέσω του Μαθητικού Διαδικτυακού Ραδιοφώνου”, που πραγματοποιείται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Στις 18-04-2016 συνδιοργανώνεται με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση και τον Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. το 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου και ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ραδιοφωνικού Ηχητικού Μηνύματος & Τραγουδιού “Κάν’ το ν’ ακουστεί 2016” με θέμα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Οι εργασίες του Φεστιβάλ και η Τελετή Βράβευσης πραγματοποιούνται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι.

Από τον Μάρτιο του 2016 υλοποιείται τρίωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας -Θράκης, το οποίο απευθύνεται σε σχολεία Π.Ε. και Δ.Ε. και είναι εγκεκριμένο από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. Ο τίτλος του προγράμματος είναι “Κάνω ραδιόφωνο στο European School Radio” και τα σχολεία που επισκέπτονται το στούντιο ραδιοφώνου μεταδίδουν ζωντανά μια εκπομπή διάρκειας μίας ώρας.

 

 

Font Resize
Contrast